fredag, november 23, 2007

Spjutspetsvadå?

På radion pratar de i generella ordalag om att Sverige är en spjutspetscivilisation.
De räknar upp stordåd som att vi har/haft stora pingisstjärnor som belägg för sitt påstående?! Jaha, tänker jag och känner genast att jag inte alls håller med. Spelar det någon som helst roll att vi har bra pingisspelare?

Olika sätt att se på det hela:
Nej, det är helt ovidkommande. Ingen mår bättre av det, mindre människor dör inte varje dag och världen blir inte renare. Det spelar absolut ingen roll.

Ja, det spelar visst roll. I alla fall för de barn och ungdomar som blir inspirerade och börjar träna och på så sätt vinner både social och fysisk hälsa.

Eller,
Ja, det är kul med sport! Allt behöver inte ha någon djupare betydelse.

Jag är verkligen redo att hålla med i det sistnämnda svaret men i det stora hela så är nöje och allmänt oviktiga saker i stort sett det enda många av oss sysselsätter oss med. Saker är olika viktiga beroende på hur man ser på det. Ett brustet hjärta som blir tröstat av en vän är evigt tacksam och mamman som får ett efterlängtat samtal från sin son blir lugn. Sådana handlingar spelar stor roll och gör att vi håller oss uppe, att vardagen blir meningsfull.

Att spendera två timmar i veckan med att erbjuda läxhjälp till flyktingar, skriva ett brev till sitt fadderbarn en gång i månaden eller att köpa en tidning av den hemlösa är handlingar som når ut till människor som är i en annan sorts nöd. Om svenskarna skulle ägna en bråkdel av den tid de lägger på tv-spelande, tv-tittande, porrsurfande och konsumtionsfrossa på den sortens handlingar skulle vi kanske vara en spjutspetscivilisation.

Sen orkar man inte alltid. Men som sagt, en bråkdel...

Inga kommentarer: