måndag, september 27, 2010

Reaktioner

Många är vi som har lyft fram Hanne Kjöllers krönika sen den publicerades Jag har sett den länkad på facebook av mina vänner och på andra bloggar. Och i alla fall har män känt sig hotade och skrivit svar på tal av mer eller mindre intelligent karaktär.


Det är bisarrt att tro att männens 2 miljoner extra skatteintäkter (se kommentar i föregående inlägg) överhuvudtaget skulle väga upp till de kostander som kommer med våld i nära relationer, trafikolyckor, missbruk osv. Kvinnor utför fortfarande åtta timmars mer obetalt arbete per vecka än männen (ref Jämo). Det innefattar att laga mat, städa, passa barnen osv. Allt det arbete som fortfarande är snedfördelat i samhället tar kvinnor ansvar för. Det är en stor anledning till varför kvinnor inte har lika hög lön som män och därför t ex inte bidrar med lika mycket pengar till skattekistan. Försök att sätta ett värde på det jobb som kvinnor har utfört i hemmet genom alla tider - vi skulle vara rika om det belönades med pengar i stället för att i så många fall resultera i slag och hot om våld.

En kvinna kostar inte mycket, trots att vi enligt vissa, inte bidrar tillräckligt med skattemedel. Vi ställer till mycket lite problem, vi är mer sällan allvarligt sjuka, vi utför en massa arbete gratis eller till lägre lön än männen och vi värnar om att alla ska må bra. För så ser den kvinnliga stereotypa bilden ut. Den som fortfarande står stark i vårt samhälle men som många av oss vill förändra och göra mer jämställd med mannens. Att kvinnor inte skulle bidra är nonsens och går inte ihop nånstans. Det samma gäller utlandsfödda som i många decennier har burit upp det här samhället och hela tiden sett till att det rullar vidare. Också de med sämre lön och trygghet än den "svenska" mannen.


Inga kommentarer: